KM/DM 1500 m

Campushallen, 7 februari 2018 klockan 20:00 - 21:30

Årets första KM, tillika DM, är på distansen 1500 m.

Preliminära tider:
19:50: Anmälan ”stänger”
20:00: Genomgång inför loppet.
20:20: Första start

Distansen 1500 meter är en riktigt trevlig sträcka. Man får springa fort. Har man inte kört 1500 meter innan så upptäcker man att man kan springa mycket fortare än man tror är möjligt. Har man ett bra upplägg så är också de första 800 metrarna rätt trevliga, men sedan börjar det ta emot en del. Överlever man mellan 800-1200 meter så återstår bara en 300 metersspurt. Kort pina alltså. 1500 meter är troligen den distans där man får högst puls. Jag har själv kommit upp i maxpuls på ett sådant lopp, inte så trevlig om det är för långt till mål kan jag berätta. I ett bra femtonhundrameterslopp hamnar man ofta ca 3-4 slag under sin maxpuls i löpning. För att göra det krävs dock lyckat uppvärmning och ett jämnt och hårt tempo och sedan att man får till sin långspurt.

Tveka inte att vara med på detta lopp. Strunta i hur löparformen är. Bara kör. Det blir ett nyttigt, kul pass som dessutom ger ett bra riktvärde inför framtiden och något att jämföra med senare.

Detta lopp kommer troligen att bli det klart största som sprungits i Campushallen hitintills. Brukar var det då mest NocOutare är med.

Vi börjar med damernas heat 1, dvs de snabbaste damerna. Sedan de snabbaste herrarna i heat 2. Sedan kör vi gemensamma dam och herrheat och försöker seeda in alla så det blir jämna heat, samma upplägg som på 800 meter alltså.

Man skriver själv upp sig i lämplig grupp senast 19:50 på onsdag. Man bör inte skriva upp sig i en långsammare grupp än man hör hemma i. Då sabbar man lite för de som springer i den gruppen. Miltiden har visat sig vara det bästa sättet att seeda heatet. Dock brukar det innebära att 2-4 löpare kommer i fel heat. Oftast då för långsamt heat. Man ser ju också vilket heat de man brukar köra intervallerna ihop med skall springa i och då blir det bra.

Heat 1. Damer snabbare än ca 45 min på milen och/eller alla damer som vill vara med och tampas i detta heat. Minst 10 damer/tjejer.
Heat 2. Herrar snabbare än 38 min på milen och/eller alla herrar som vill tampas i detta heat.
Heat 3. De som gör milen mellan 38-40 minuter.
Heat 4. De som gör milen mellan 40-42 minuter.
Heat 5. De som gör milen mellan 42-46 minuter.
Heat 6. De som gör milen mellan 46-50 minuter.
Heat 7. De som gör milen > 50 minuter.

Hur skall man då springa loppet. Ja antingen kör man som ett riktigt tävlingslopp. Seedningen gör att de flesta nu kan gå med i tätklungan i sitt heat. Precis som på TV alltså. Prova gärna det. Kan kosta ett par stumma ben men det gör ju inget.
Alternativt är att springa 7,5 jämna varv. Eller egentligen lite långsammare än snittet första halvan och snabbare än snittet andra halvan. Alla lopp från 1500 meter och uppåt blir ju snabbare om man kör med ”negativa split” dvs snabbast på slutet. Micke Ceders app är ett bra verktyg. Den finns ju i kolumnen till vänster.

En uppskattning av förväntat sluttid är då sin tusingtid (dvs snittiden på 6x1000m) multiplicerat med 1,35.

Nedan tabell ger uppskattad 1500 meterstid på dessa två olika sätt. De skiljer lite men inte mycket. Använd gärna dessa som riktlinjer hur hårt ni skall/törs öppna loppet. Sluttiden blir ju sedan vad den blir.

Ett tips till. Innan man springer lopp där man kan få mjölksyra är det bra att värma upp i dessa farter. Teorin är att man då klarar av första mjölksyraattacken bättre eftersom transportsystemen är redan med i matchen så att säga. En vanlig variant är att köra korta stegringlopp. I detta fallet på säg 50 meter i samma fart som tävlingsfarten. Kör 3-5 sådana efter joggningen med några minuter kvar till loppet. Man kan även med fördel köra en del av Alles löpskolningsövningar.

Förutom någon minut efter knappt fyra varvs löpning till strax innan spurten så kommer detta att bli en trevlig kväll i Campushallen

 

Tusingtid ”->1500 m tid”
03:20 04:30
03:30 04:44
03:40 04:57
03:50 05:11
04:00 05:24
04:10 05:38
04:20 05:51
04:30 06:04
04:40 06:18
04:50 06:31
05:00 06:45
05:30 07:25
06:00 08:06