Nakenchock!

Min kropp är fantastisk! Den har stått pall för många strapatser under mina 37 år. Stark och seg, en gång i tiden ganska explosiv men uthållig och frisk. Bygger lätt muskler och har inte så många svaga punkter. Jag tror jag har NocOuts största vader också. 41cm i omkrets, det är inte många som slår! De har jag ärvt från min mammas släkt så jag kan egentligen inte ta åt mig äran. Och det tog typ 30 år att sluta fred med dem…

En stark o frisk kropp är en lycka att ha. Och egentligen det enda som betyder nåt. Men, jag vill ju ha en snygg kropp också. I alla fall så snygg den kan vara under rådande förutsättningar. Jag skäms inte för att säga det, för jag mår bra när kläder sitter snyggt, när jag inte behöver hålla in magen på stranden och när kroppen känns lätt på träning. Och då handlar vi i ämnet vikt.

Jag har under årens lopp varierat en del i vikt. Hade ätstörning i unga tonåren, har tränat mycket i perioder, ätit fel i perioder osv. De gånger jag känt att jag behövt gå ner i vikt har jag oftast lyckats med det, men har under ”dieten” ofta varit hungrig, tjurig och inte orkat träna. Dessutom tycker jag inte att den största utmaningen har varit att just gå ner i vikt utan att sen hålla den nya vikten långsiktigt. I höstas var det dags att återerövra min vanliga kropp igen. Jag hade samlat på mig sambokilon redan året innan graviditeten och jag tyckte inte heller att jag tappade gravidkilona i den takt jag ville. Jag ville hitta nya långsiktiga kostvanor och viktigast av allt-jag ville gå ner i vikt samtidigt som jag ville prestera i träning och inte tappa muskler.

Jag anlitade Ninni Halldin som driver Complete Wellness med både kost- och träningsrådgivning. Hennes inriktning kändes helt rätt för mig- bra mat i rätt mängd som ger kroppen bästa bränslet till att träna och prestera.

Ninni gav mig nycklarna utifrån mina förutsättningar. Jag var ärlig med mina laster, hon lyssnade och hade lösningarna.  Jag är inte mycket för godis, chips och läsk men mina laster är ostar, pizza och för stora portioner. Vi lade upp en plan med bra protein, rätt typ av kolhydrater, bra fettkällor och enkla mängdmått.

Det gick så himla bra! Kilon och centimetrar minskade i lämplig takt. Nästan för lätt i början och när det sen blev lite kämpigare fick jag en dipp. Men Ninnis styrka är coachningen och hon peppade mig rejält tills jag kom upp igen. Efter dippen gick det suveränt. Jag satte tydliga delmål med måldatum och belöningar och tog fram tävlingsinstinkten i mig. Mest stolt är jag över decembermånaden. Mitt i adventsfikan, glöggmys och julmat (tre julbord!) så kämpade jag mig till delmålet -3kg i december och fick köpa nya jeans som belöning!

Ninnis upplägg är verkligen långsiktigt. Jag har lärt mig ett enkelt sätt att tänka kring matmängder och jag har lärt mig massor om livsmedel och hur min kropp fungerar. Jag sover bättre, magen fungerar bättre än på många år, jag är inte uppblåst och gasig, humöret är jämnare och kroppen är stark! Jag har kunnat följa ett träningsprogram för Stockholm marathon med framgång under den här tiden och Ninnis mätningar visar att jag klarat av att bygga muskler samtidigt som jag gått ner i vikt. Fantastiskt!

Nu efter att Ninni släppt taget så följer jag fortfarande riktlinjerna. Jag satte ett nytt viktmål som jag kallar målvikt och nådde det på egen hand. Det känns tryggt att jag vet hur jag ska göra för att må bra. Jag hittar ständigt nya recept och det är väldigt kul att se hur gott och bra man kan äta. Jag kommer fortsätta äta bra, det ser kroppen till. Den jublar nämligen åt den här kosten och den straffar mig hårt om jag inte sköter mig. Och det är jag glad för!

Jag är stolt över den här viktresan! När jag springer ett långpass nu med lätta steg är det en grym känsla. Min kropp har gått upp 16kg och gått ner 24kg på ett drygt år, pallat med en jobbig graviditet, en förlossning och klarat av att ta sig tillbaka till styrka och spänst på ett fantastiskt sätt. Jag är i min bästa löpform någonsin och magrutorna börjar synas igen 🙂

Vill också tillägga att jag fortfarande inte är en tunn tjej och det är inte min vilja. Vi är alla olika och vackra oavsett storlek. Men trivs man inte med sin vikt, vill bygga muskler eller hitta bättre bränsle för att prestera så rekommenderar jag verkligen Ninnis kostrådgivning. Hon är suverän på att lyssna och känna in de personliga förutsättningarna, pushar och peppar, är hård när det behövs och uppmuntrande när det behövs. Hon gav mig rätt nycklar och tillsammans lyckades vi så himla bra! På köpet hittade jag nya matkompisar. Hur gott är inte vitkål i alla dess former? Och jordnötssmör!

Bjuder tillslut på lite naket, med risk för ett jante-vrål. Den här bikinin fick jag av min vän Fia och den är belöningen för att jag nått målvikt. Vägra jante!

bikini

En reaktion på “Nakenchock!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *