Tina Fritzson

Tina har i många år tillhört toppen bland NocOuts damer, oavsett klubbmästerskap. Förra året kom hon tvåa i klubbmästarserien efter en hård fight med Anna Johansson. 2017 tog hon inga fångar och i övertygande stil tog hem titeln Årets Klubbmästarinna 2017 – stort Grattis Tina! Här kommer en intervju med Tina, gjord av Tobias Palmkvist.

-Du tog över ledningen i serien efter Duathlon KM:et och drygade sedan ut den under året, när kände du att du hade allt under kontroll?

Det var inte förrän på årets näst sista KM (rullskidor) där Anna Johansson inte dök upp. Det innebar att hon inte kunde komma ifatt mig oavsett hur det skulle gå på 800 m. Slåss man med Anna om klubbmästartiteln kan man aldrig vara helt säker.

-Du har sett beslutsam ut hela året, har klubbmästartiteln varit ett stort mål i år?

Visst fanns det lite revanschlust efter förra årets andraplats! Det har dock varit andra tävlingar som jag haft mest fokus på, men jag gillar NocOuts KM och få in fler tävlingar utöver de stora loppen. När det gick bra i början av säsongen med många pallplatser så blev det naturligt att försöka knipa det där guldet i år. Kunde jag bara vara med på de flesta KM och presterade normalt visste jag att jag skulle ha en chans.

-Var det ett lätt beslut att stå över KM:et på rullskidor i och med att du blev mästare utan att åka?

Det är nog ett av de lättaste besluten jag tagit i livet 🙂 Jag är verkligen kass på rullskidor och var glad att inte behöva bjuda övriga klubbkamrater på den synen.

-Vad krävs för att du ska ställa dig på startlinjen nästa år?

Mer träning! Min rullskidsträning i år bestod i två pass på ca 12 km, på lånad utrustning med något för stora skor och för korta stavar. Den mesta av energin går åt till att hålla mig på benen istället för att ta mig framåt, känns det som.

-Du har gjort många bra resultat i år, hur många PB:n blev det och något du är mer nöjd över?

Ja, det har verkligen varit ett bra år! Det har blivit inte mindre än 18 PB:n i år, om man räknar med att första gången alltid blir ett PB (simning 100 m fritt) och att 10 km landsväg och 10.000 m på bana är två olika grenar. Jag är nöjd med flera av årets resultat, bl.a. 10 km landsväg, där jag sprang på 42:20 på Varvetmilen i Mantorp, och Göteborgsvarvet, som jag klarade under 1:35 med en sekunds marginal. Mest nöjd är jag nog ändå över Kalmar Ironman där jag sänkte min tid med ca 1 h och 15 min och sprang in på 10:45:55.

-Vilken gren har du utvecklats i mest under året?

Oj, svårt att säga, jag har utvecklats ganska bra i alla triathlongrenar. Relativt sett är simningen, men där hade jag också bäst förutsättningar att utvecklas (läs: jag var inte särskilt snabb innan).

-Vad har gjort att du blivit bättre?

Dels lade jag om kosten lite under förra hösten. Det i sin tur har lett till att jag kunnat träna på enligt plan utan några nämnvärda oplanerade avbrott i form av sjukdomar eller skador och därmed fått bra kontinuitet i träningen. Simningen är nog den gren jag ökat träningsmängden mest i och där jag tränat tillsammans med ett gäng ungefär lika snabba simmare. Sparringen har gjort att jag tagit mig utanför comfortzonen och därmed blivit bättre.

-Finns det någonting du vill fokusera på för att bli ännu bättre på nästa år?

Svårt att välja något enskilt att fokusera på. Jag är anmäld till Jönköping HIM och Kalmar IM även nästa år, så svaret får bli att fokusera på passen som gör mig bättre där.

-Har du något favoritträningspass som du vet ger bra effekt?

Jag gillar våra intervaller och tycker att de generellt ger bra effekt, utan att nämna något särskilt pass.

-Vilken gren tycker du är roligast att tävla resp. träna?

Att tävla gillar jag nog mest triathlon, för variationens skull och att det kan hända så mycket placeringsmässigt under loppet. Sen är det också för att jag har min starkaste gren i slutet och ofta kan plocka ganska många placeringar under löpningen. Att träna skulle jag nog säga löpning, för att det är okomplicerat och effektivt.

-Finns det någonting du skulle önska att du tyckte var roligare?

Nuförtiden tycker jag även att simning är roligt, så jag får nog säga spinning eller cykling på trainern på vinterhalvåret. De få pass jag får till gör jag för att lätta på det dåliga samvetet och för att jag inte vill börja helt från noll när väl utomhussäsongen startar.

-Hur såg ditt tävlingsår ut utanför NocOuts KM?

De större lopp som jag deltog i och som jag fokuserade lite extra på var Göteborgsvarvet, Jönköping Halvironman, Kalmar Ironoman och Lidingöloppet 30. Utöver det några kortare löplopp.

-Vad är du mest nöjd med under året?

Jag är väldigt nöjd med hela säsongen, men särskilt nöjd med min prestation på Kalmar Ironman. Jag hade lite funderingar på att sikta på sub 11:30 (hade en tid på 12:00:47 sedan 2015 att gå på), men under säsongen började tankar om sub 11 att växa fram, särskilt efter att Jönköping HIM gick bra . Men då skulle allt klaffa och som tur var så gjorde det det. Simningen gick helt enligt plan, jag var stark på cyklingen och kunde springa om många på löpningen. Det är en sådan eufori att lyckas på ett sådant lopp. Att jag dessutom kom trea i min age group och endast var 5 min från en Kona-plats gör ju inte saken sämre (och nej, jag är inte bitter över missad Kona-plats :)).

-Jag vet att du hade ett intensivt år i år, kände du någon gång att det höll på att bli för mycket eller såg du hela tiden fram emot nästa träning och tävling?

Fram till Kalmar såg jag hela tiden fram emot nästa tävling och de flesta träningspass. På sommaren har jag inga problem med motivation och många distanspass blir ju sociala tillsammans med klubbkompisar. Efter Kalmar fick jag lite hybris och anmälde mig till Lidingöloppet 30 km med målet att persa och helst göra under 2:30. Motivationen sjönk dock en del efter återhämtningen efter Kalmar och backpassen hade inte direkt varit i fokus tidigare under året. Men jag lyckades få till de pass som krävdes och hade nytta av min disciplin och mitt pannben på tävlingsdagen. Som tur var skippade jag att anmäla mig till en mara också, vilket jag hade lite lösa tankar på innan LL.

-Du är en av dem som tagit över i löparsektionen efter Håkan, har du något annorlunda löppass som du vill prova på?

Jag provade på supertusingar under hösten, ett intervallpass med följande upplägg:
”6×1000 m där varje tusing är uppdelad i 400 + 300 + 200 + 100 m med 30 sek vila mellan. Mellan varje tusing vilar vi 2 minuter. Farten ska vara högre än vanliga tusingar.” Jag gillade passet och det verkade många av de andra deltagarna också göra, så det återkommer högst troligt i vår också. Sedan har jag även planer på att köra ett pass med tröskelintervaller som avslutas med korta, snabba intervaller.

Hur är det bäst att träna?

-Kort eller Långt?  Långt
-Snabbt eller Långsamt? Någonstans mittemellan
-Ensam eller med Sällskap? Med sällskap
-Morgon eller Kväll? Kväll
-Träning eller Tävling? Tävling
-På land eller i vatten? På land
-Varmt eller Kallt? Varmt