Att springa i skogen är mjukt och skonsamt , stick ut och snubbla, ramla, bli blöt och smutsig – KÄNN! komma hem. att springa VM känns. mest mentalt för mig denna gång. fysiskt kändes det men inte som efter Barcelona Marathon i våras. löpvila 7 hela dagar. återhämtande dagar.efter ett tag kände jag mig mer o mer tillbaka.
för att hitta lisakänsla-leende tog jag till endel ”hjälpmedel”. Läsa är en del denna artikel har endel viktigt att säga  http://trailrunningsweden.se/alla/nyheter/markus-vill-kanna/
hade också mycket behov av lugn o tystnad för att hantera alla intryck o ”ryck” i den tuffa marathonbanan. Böcker då har min lista med augustpristagare jag bockar av men fastnade lite för majgull axelsson samt lite annat smått o gått. hela sommaren har snart gått o de avslutande sommarpraten var bra. DN har intresanta artiklar ibland natur+namn intressant.

naturen ger mig alltid positiva lugnande intryck. nördar sådan forskning men känslan att uppleva den i kroppen på riktigt. så jag fick ett efterlängtat lyckoryck o bodde vid min favoritsjö över natten det var underbart. bara naturen o jag. o löpningen kändes totalt som jag igen så 30km njöts av. i enbart trailen fördelat på 3 pass. inga problem att sova själv i sovsäck en natt! bara sovit med min framtida läraregrupp innan x2. fick sällskap av fladdermus o rådjur. lite rädd kl 2 då ja vaknade av rådjursljud men somnade till. vaknade o tillbaks till ”verklighet” i stan.


Däremellan läste jag yogade mycket. gärna ute bland höga träd. ritade blomster mandala. simmade både bassäng o OW. njöt av öppet vatten ännu mer nu.  sorterade o lugnade tankar. träffade vänskaper. var lite rastlös. tankar som far. vilken lång o vilken sommar jag har. städer länder upplevelser platser träning. o ja. jag vill ha ultravasan 45 igen. för det loppet vet jag gör mig glad mentalt. o fysiskt kan jag.det känner jag för jag kan hitta bra återhämtning. det loppet i fjol utvecklade mig totalt. på onsdagen släppte jag loss allt totalt i regnet.14km ösregn. de va underbart. sprang så fritt o leende både asfalt o ”ultravasantrail” o bestämde mig för o dansa i regn på lördag. tjohej!

måndag igen. lite höstkänslor. morgonyoga o simning – återämtning efter min ultravasanhelg på 61km med total fysisk o mental Lisakänsla.Därför vill jag berätta lite om hur ultravasan 45 var 2017 som fjolårets segrarinna o banrekordhållare åkte jag dit helt utan krav o kom hem med ett så starkt leende minne erfarenhet o resultat 3:07 o plats 2. (3.04 2016)
på torsdagen lät vi bilen till Mora gå. bilen fick passera tiveden. för det i senaste boken det stå om. den stora verklighetsflykten. läskigt mycket igenkänning. o jag har  i övrigt läst mycket om nationalparken. stod där då verkligen äntligen i nationalparken o fick uppleva en fantastisk berättelse av stig, natur, sand, sten, grottor, djur. precis vad som väntade på ultravasan. hade kunnat springa 45km där men nöjde mig med 45 minuter för

sedan gick bilen vidare till mora via veghamburgare i ”nora”?. men i mora bemöttes vi inte om ”några” utan på ett fantastiskt sätt. först simma bort lite trailsvettt i en iskall siljan. ännu en ow sjö check. sen tack för det välkomnandet o boendet vasaloppsorganisationen! började fokusera på kommande prestation. avslappnat godnatt.
 
På fredagen jag på ”morningrun” återigen stå. i regn. återigen inspirerande männikor o ultralöpare. vi tog en kort sväng 6km. engelska svenska tjohej. hem till frukost. ”ser precis ut o känner mig som guldlock i fjol” säger jag när jag står i sidenrock o dricker rå.  stod på en kort intervju. förklarade hur jag i fjol trivdes. på presskonferensen fick jag däremot sitta längst fram o berätta lite kort. inspireras o längta ännu mera efter att springa med alla era! från usa, england, sverige, ryssland, polen. ultranamn som o lilla lisa. traci falbo, elov, buud, södermark, jo meek, reagan,Olsziewski, Ryapolov, Fanni Gyurkó mm.

men trots allas meriter så avslappnat härligt o ”yes my hair is so curly then i am so happy” vadå 25 mm regn o lera. ultra. inställning. nu laddar vi med mera. vi fick ladda med mersmak. god god mat o inspiration. sedan hem för vila för jag hade känslan av att jag ville o kunde prestera tack vare återhämtning, inställning, minnen, visualisering o omgivning. hade på vägen fixat nummerlappen. stått vid målgången. o såklart fyndat på en av sommarens finaste loppis. plockade blomma o kände känslan.hästen. vilade. behov av o va lite ensam. förberedde mig fysiskt o mentalt. åt god mat.var inte den godaste dotter kanske. behandlade fötter. men ni vet att jag hade goda känslor för loppet.jag vill få uppleva lite med er tv/ appar är inte om verklighet. somnade.
På lördagen jag vaknade med känslan igen. i bilen ja sitta. på fältet ja lät benen lyckospritta. märkligt kan man tycka. himmlen bjöd ju på HELLregn. bajamajjor och lera.  kände inte alls ”what a hell vad gör jag här igen efter VM?” utan även i år Äntligen startlinjen.  ultravasan 45 min grej. gemenskapen! delvis trail. springa totalt avslappnat fokuserat med leendet. springa själv. alla km 45. i REGN. skor inov8 för grepp. hepp hepp. pepp pepp. äntligen. allt va lika bra anordnat o inspirerande som i fjol.pang.

km 1-15 sprang jag inte själv. för vi blev direkt ett starkt gäng. med cirka 8 personer. alla som startade 90, 45, kvartett o stafett STARKA. för de blev faktiskt ultraswimrun. i mitt steg det inte alls brann men i känslan o sinnet övervann. jag vet att jag kan o vill men det var inte bara jag som visade det utan tog intiativet direkt. tempot hett hett. över grus sten väg mindes banan upp o ner. fanny framför stark teknik o fart. fåräven bra draghjälp. samarbete. in i min favoritdel efter 9km ropar jag ”njut finaste delen”  till alla er får svar går du för sub 3? jag släppte efter taktiskt. ” jag ka ha kul idag” mitt svar i snitt 3.48. regnet öser ner.drack lite vatten o sportdryck. hjälpt till o hålla tryck  o ok rytm i de böljande leriga färdes spår.  vad fort de går oxberg-oxberg.

km 15-30 utan er hade jag  kanske vänt hem. men fick positiva minnesbilder av att elda på med blåbärsoppa hela vägen till eldris. i eldris e det inte långt hem till mora. här är fjolårshistorien som också varit en inspirerande hjälp i förberedelserna http://nocout.se/2016/08/25/lisa-springer-vidare-fran-45-grader-iskall-blabarssoppa-till-45km-gradig-blabarssoppa-pa-ultravasan-sa-blabarssopptoppat-45km-i-411-temp-o-eratur-och-njutarnatur/ 

inga energiförberedelser förutom det jag hade i filpbelt (bar, 6enervittabletter, jordnötter, gps) för blåbärsoppa som fanns utställt va så rätt i fjol de va de återigen o känslan vände. positiva tankar. glädje o känsla. bara jaga utan o kolla tiden. bara njuta av naturen. banan kan ja. de va lite halt. bra skoval. platt. snabbt. men ensamt. men så fritt jag springa med ett  väldigt spritt. regnet smattrar. men inte ja tappar. ja knapprar långsamt långsamt in o tänker om ja tar in 2 s per km kansske ja når henne innan mål. men tappar då ja envist vill få i mig energi igen. stopp nästan minuten bakom igen. nästan nära. avstånd igen. jaga. igen. totalt totalt dyblöt. linserna kvar? när tar de regnet stopp? synen tar nästan stopp o varje steg känns som ett sugande dopp.  vilket lopp vi gör. jag tror ja dör! överallt pöl pöl pöl pöl pöl pöl. men jag drunknar inte. utan uppmuntras av mina mentala taktiska tankar. o energiintag. jag kan vinna idag. mentalt avgör jag.  jag är tillbaks o ser dig ligger i rygg på fanny 2km tills jag gör ett taktiskt rygg. vi håller 4.20 fart mjukt sugande underlag ” ryck” ner till ca 4 fart inte de lättaste men jag gör det o de ger effekt. mest mentalt tror ja ha lett o bli passerad brukar inte kännas så fett. taktiskt faktiskt lisa. för fysiskt är alla 3 tider på pallen mkt starka. tänkte ”starkast i slutet -fjolårsvinstkänslorna med kransen” torr varm handuk i mål. eldris eldris snart elda på på”

km 30-45 hör en fågel kvittra annars helt ensamt. ”hej morfar saknar dig kämpar för dig sista biten i regnet nu” knäpp? så pepp av ida o elov. tänker 9 mil sen kl 05. lisa bara 4,5 med sovmorgon. ledarcyklist framför som i fjol. överranskande starkt johanna 90km som sa hej.orden” du flög ju fram” du med grattis starkt. men visste vad som väntade bakom mig. i eldris eldar ja på. äntligen. ska gå snart mål. skriker..hallå blåbärsoppa. de skvätter överallt ! förlåt!  får tag i gelehallon BLÄ. tänker på claeas i nocout hawai de smälte! här de regnar bort o blir geleiga med socker överallt. blött socker slickar på händerna. km tickar men jag hör hur dina ben ticka ticka tätare o tätare.
insåg att mentalt ligga o jaga ensam 36km först passera 1 tjej fanny sen se mig såklart man inspirera o lockas. jaga är lättare än att jagas. fokuserar bara på jag. hoppa över varje pöl. blöt blöt blöt men glad. vilket lopp ja gör i de här förhållandena. marathon på ca 2.55 samtidigt passagen. inte ett dugg förvånad såklart. respekt att bli passerad av.joasia zakrzewski

inget svar. för de liksom bara känns hej här kommer totala krampen. är smart. accepterar. mamma fäller orden heja heja ”älskar dig”. tårar på upplppet i år igen fälls för det är så fantastikt o speciellt. inga asfaltkänslor. bara kämpa, vilja, inspiration ultravasan 45 i färdens spår för framtids segrar!
loppet 2018? i kroppen i år fanns helt klart känslan av nytt banrekord nu va de väldigt vått . torrt hur hade de då gått för alla starka stakra på pallen som vi i målgång sa ” alla ka ha kransen runt halsen en stund ”so strong” alla tre hade ju lett loppet någon gång o vi gjorde varandra bättre!

efter målgången.dopingkontrollen. skrattet. intrycken. torkade i solen som då var totalt torr o solklar. såklart. men jag var så himla glad av de jag genmfört o alla andra omkring. ultravänner.blöta löparkämpar. prestationer inspirationer. i färdens spår för framtids segrar! i alla väder föralltid starkare vader, mer slitna löpkläder skavsår o historiska upplevslser.
 

sedan var det kort hem. för ni vasaloppet stöttade oss även med fantastiska kvällen, först middagen, sedan sista kämpande målgången, ”swedisch snittar” eller ja canapees? ingen vet men satt o kände att jag verkligen kunde le o va med er. kramar o vi ses. kvällen blev ganska sen. trött i ben. pigg i leende inspiration o tro.
 
loppet 2016

Oxberg 10:06:54 01:06:57 01:06:57 03:57 15.24
Hökberg 10:46:18 01:46:21 39:24 04:23 13.71
Eldris 11:28:05 02:28:08 41:47 04:11 14.36
Mål 12:04:15 03:04:18 36:11 04:02 14.93

loppet 2017

Split Klockan Tid Sträcktid min/ km km/h
Oxberg 10:04:34 01:04:34 01:04:34 03:48 15.80
Hökberg 10:43:26 01:43:26 38:53 04:20 13.89
Eldris 11:26:32 02:26:32 43:06 04:19 13.92
Mål 12:07:09 03:07:09 40:38 04:31 13.29

på söndagen sprang jag tillbaka till målgången 6km och yogade . avsluta med ” . för jag ler när jag jag tänker på att jag i framtiden återkommer o drömmer om ultravasan 45 på 3 för det ultravasan 45 ger o lisa känner i sina ben är det en självklarhet. men vem vet vad som sker.
på hemvägen sa jag det med högläge i baksätet ”2 marathon sub 3 på 14 dagar” kan jag få fira med lite Lisagalenskap. så våtdräkten o jag som jag blivit så stark av i sommar simmade såklart lite i vansbro. HURRA. BURR. visultation. ow sjö check igen.

en bild från i fjol på mig o ida. båda historiska vinnare. vilken prestation hon stod för i år banrekord! hon delar även med sig av fina känslor  ord i sin racerapport. likaså susanne (vasakvartettfinnare) . känslan o se elov o erik med kransar stärker mig likaså övriga pallplatser o alla som tog sig till start o målllinje såklart!

höstens tankar är att fortsätta vara stark. springa allt som fokuserar på starka löpkänslan o leendet. vi får se…
2-3 sep ”tävlingshelg” 17sep köpenhamn halvmarathon elitled/+ adina fokus efter det ”paus” bra variernade träning innan terräng Sm – o vad de kan leda till ev nov+dec. Marathon ser jag framför mig igen först 2018.
har inte byggt något pussel i sommar än bara löst korsord. höstens pussel byggs lite nu med ord i träningsdagböcker som tagit mig hit från tidigare höstar ord från studierna inom biologi (lärare år 3 av 5)ser i stora drag ut ord

Faunistik 5 hp ges 12 – 29 sept
Vetenskaplighet och evolutionärt tänkande, 5 hp,  2 – 20 okt.
”höstlov” 23-30 okt
Fysiologi, 15 hp

 
o inspiration från både vm värld o ultravärld att pusslas ihop till en cirkulerande leende ”lisavärld” tycker om höstens vindar rusk  o mys. Kan o har respekt för förändrigars vindar enligt idrottsforskning är de bäst o springa de som är tryggt.
 
Tryggt som nu nu ligger jag i sängen med dalahästen.på golvet yogamattan o igelkotten. VM marathon o ultravasan sommarens drömplan genomförd! fina minnen foralltid 
Degar och visualiserar i färdens spår för framtids segrar.