Intervallpass

Datum: mars 9, 2022 Tid: 19:30 – 20:30 Plats: Campushallen

6x1000m, eller tusingar som passet ofta kallas, är en riktig klassiker i intervall-sammanhang. Tusingar springer vi precis på vår tröskel, där farten är hög men precis innan vi börjar bygga på oss mjölksyra. Det är ett riktigt roligt pass där vi får springa snabbt utan att springa ”in i väggen”.
Under våren kommer vi att köra detta pass 3 gånger så att man ska kunna följa sin utveckling inför loppen som väntar under försommaren (t.ex. Riga och Göteborgsvarvet). Det passar förstås lika bra för dig som bara vill komma och springa dig trött!

  • Första tillfället genomförde vi den 12:e januari, och fick en koll på utgångsläget. Gå gärna tillbaka och jämför med vilket tempo du höll då.
  • Andra passet (9/3): Avstämning: rör jag mig mot mina mål? Om inte, dags att skruva på taktiken!
  • Tredje passet (4/5): 10 dagar innan Riga, 16 dagar före Göteborgsvarvet: passet här ger en bra fingervisning på rimlig tävlingsfart!

Men, hur räknar jag på tävlingsfart baserat på träningspass? Jo! Det är dags att plocka fram Varvtidsräknaren igen. Ni som har varit med några år känner igen den. Kodad av Mikael Ceder och baserad på formler från Håkan Wettergren har Varvtidsräknaren visat sig vara läskigt träffsäker för många. Med den kan du räkna på tävlingstider, pass-tider och varvtider på alla möjliga sätt. Här hittar du varvtidsräknaren: https://varvtid.lopkansla.com/?ver1.8&w=nocout
Om själva passet – 6.x1000m med en minuts vila
Vi skall träna precis på vår tröskelgräns. Detta gör vi dels för att höja farten som vi kan hålla utan att bygga mjölksyra och dels för att bygga uthållighet för hög fart, något som vi behöver om vi ska springa lopp. Satsa på att intervallerna ska gå lika fort och om något att de går snabbare ju längre in i passet du kommer. Måste du sänka farten under passet har du gått ut lite för hårt. Kunde du öka på varje utan problem? Gå ut lite tuffare nästa gång. Gå gärna ihop med andra som springer ungefär lika snabbt och hjälps åt att hålla en jämn fart.
Som alltid går det bra att skala passet. Springer du milen på över 60 minuter kan 4-5x1000m vara precis lagom för att orka hålla uppe farten.
Springer du milen under 35-40 minuter? Då kanske du skulle prova att springa 8×1000.
Välkommen!

Ledare: Linnea Neckman och Gustav Svensk

Nyheter

Läs mer här

På gång

Läs mer här

Klubbstuga

Läs mer här

2022-03-06T20:46:41+01:00 januari 5th, 2022|