Sylvesterloppet 10 km

Ni vet känslan vid startskottet, när vi alla rusar iväg och tanken kommer till en själv: Ok nu är vi igång, nu kör vi, nu händer det, hur fort springer jag? Man säger till sig själv: Ta det nu lugnt men försök också hänga med. Balansen.

Lite sena efter bilandet ner från Linköping med Nocoutarna Erik Olsson och Jimmy Thörnberg så fick vi i alla fall 25 minuter till uppvärmning. Förväntningarna steg när man såg landslagslöpare och elitlöpare överallt omkring sig. Det var i alla fall fyra svenska herrar som normalt springer under 30 och många därtill som springer runt 30 till 32 minuter. 

”Jag la mig i rygg på Fougberg”

Min plan var att till en början se om jag kunde ta rygg på Charlotte Fougberg (Förhandsfavorit för dagen då hon var EM- sjua på 10000 meter) första biten för hon är igenkänningsbar i täten och också troligen skulle hålla en bra hastighet för mig. Efter den extremt trånga starten mötte vid den för dagen hårda och kalla vinden i uppförsbacken upp mot avenyn. Precis när jag undrade var min medlöpare var så gled hon planenligt upp vid min sida. Vilket löpsteg. Hon studsar ju fram. 

Jag la mig i rygg på Fougberg nedför avenyn, men kände att jag ville springa lite snabbare och gick om. På väg upp mot gamla Ullevi hamnade jag i ryggen på ett gäng klubblöpare från Göteborg. Jag kände att det också gick lite för sakta och trängde mig förbi dem. Framför mig ser jag ca 11 löpare med tättkvartetten av Musse, Mikael Ekvall, Jonas Leandersson och Staffan Ek. Följt av klubblöpare från Sävedalen, Öis och Hälle. Jag tänker att jag ska ifatt de två Hällelöpare framför mig, Grahl och Lund samt en ÖIS-löpare. Jag kom aldrig ifatt. Här började nämligen mitt Lokomotiv- lopp. Från 1,5 km och framåt. Jag fick ett långt pärlband och tågvagnar efter mig resten av sträckan och fick forcera den hårda och kalla vinden själv. Det var svårt att ta in på löparna framför men jag lyckades bibehålla avståndet i alla fall. Banan var ganska knixig och hall med allt grus på asfalten i kurvorna. Jag pressade mig själv att springa snabbt på raksträckorna och då grillade jag tågvagnarna bakom. Men i kurvorna så samlades de ihop igen när farten gick ner. Precis som ett dragspel. 

Upploppet

Men en efter en försvann ändå en vagn bort varefter. Vid sju kilometer ekade det relativ tomt bara SM 5:an från Stockholm Marathon ligger bakom. Vid 8 km när jag har det tufft i slutet av motvinden ner mot Liseberg så sätter han lämpligt och rutinerat in en attackspurt och överrumplad har jag svårt att hänga med där och då(Han kom fram efteråt och tackade för att jag drog honom idag). Sista två kilometerna tar jag in på denna man och på den duktiga ÖIS-löparen framför(snabb kille som springer 5000 meter under 15 minuter). När jag ser målet långt därframme kollar jag på klockan och ser den på slaget slå över på 32 minuter. Med en spurt så lyckas jag komma in på 32:50 och är en sekund bakom Öis- löparen och en liten bit efter den andra löparen. Lyckan är som gjord när jag inser att jag gått under 33 och även putsat klubbrekordet. 

Erik Olsson, Anders Johansen och Jimmy Thörnberg sprang den 31 december 2018 10 km på Sylvesterloppet i Göteborg där Anders tog nytt klubbrekord med tiden 32:50.

”Flera faktorer som höll ner farten”

Jag ville i det här loppet få ett besked på att jag kan springa snabbt på milen. För kan jag det så vet jag att jag springer lite ännu snabbare relativt sett på längre distanser – då mitt upplägg är riktat mot längre distanser. Förhoppningen var att gå under mitt 10 000 meter pers på 33:23 från i höstad och i bästa fall under 33 och lyckan var som gjord när jag lyckades med bägge. Banan var helt ok men där fanns såklart också flera faktorer som höll ner farten lite. Jag tycker dock vi ska bli fler Nocout:are som åker nästa år. Det går på tre timmar med bil ner, lätt att hitta parkering och man får ett bra formbesked. Det är ett stort lopp med 1600 löpare, många duktiga löpare (bl.a 30 herrar under 35 minuter) och en trevlig folkfest. Konkurrensen så här års är heller inte stenhård av andra snabba lopp. Man hinner även hem i god tid till nyårsfesten där man kan fira sitt lopp och eventuella PB.

Text: Anders Johansen