Behöver du träna på din teknik eller vill du bli lite snabbare i skidspåren? Efter förra årets milda vinter gör vi nu ett nytt försök med en skidkurs i samarbete med Vreta SoMK. Vi tar hjälp av Vretas grymma utbildade ledare med mångårig erfarenhet av tränings- och tävlingsverksamhet på skidor.

Upplägget kommer vara tre tillfällen på snö där varje tillfälle är 1,5 timmar. I skrivande stund finns det ett 900 meter långt dubbelspår vilket är tillräckligt för de flesta delmomenten. Förra året hade vi ett tillfälle med vallakurs men något sådant går inte att genomföra under rådande restriktioner då alla kurstillfällen måste ske utomhus.

Kursen vänder sig både till dig som är nybörjare och till dig som redan åker men vill slipa på detaljerna och få en bättre teknik.

Corona-anpassningar

Vi kommer självklart att följa rådande och aktuella rekommendationer samt restriktioner. Det innebär bland annat att vi har ett begränsat antal platser, kursen sker utomhus och blir vi många så kommer vi att dela upp oss i mindre grupper. Sedan ser vi alla till att hålla avstånd till varandra och inte minst att man stannar hemma vid minsta sjukdomssymptom. 

Datum

 • Lör 30/1 – 09.30-11.00
  Hanteringsövningar, spårbyte, stopp. Fokus på att känna sig bekväma på skidorna. *
  Plats: Vretaslingan (Vreta Kloster golfbana)
 • Lör 13/2 – 09.30-11.00
  Diagonal och saxning. Diagonal i flack och brant backe. Öva spårbyte med diagonalåkning. *
  Plats: Vretaslingan (Vreta Kloster golfbana)
 • Lör 6/3 – 09.30-11.00
  Stakning med och utan frånskjut. Stakning med spårbyte. Utförsträning. *
  Plats: Vretaslingan (Vreta Kloster golfbana)

* Kursinnehållet är preliminärt och kan ändras något för att matcha spårtillgång.

Kursen

Antal deltagare: För att följa Corona-restriktionerna så finns det totalt 14 platser till kursen. Kursen kommer vara uppdelad i två grupper om max åtta personer (det vill säga en ledare plus sju deltagare). Vid ytterligare intresse upprättar vi en reservlista och ser vad vi kan göra.

Kostnad: 750 kr för medlem i IK NocOut.se. Spåravgift tillkommer men den kommer att täckas av klubben för er som inte redan har ett årskort på Vretaslingan

Anmälan: Länk: Anmälan längdskidkurs 2021
Fyll i det som krävs och i kommentarsfältet om du har årskort och vilken nivå du ligger på. Är du osäker på vilken nivå du ligger på så kolla på nivåbeskrivningen här nedan. 

Betalning: Till Vreta SoMK. Betalning sker i anslutning till kursstart, invänta besked att det är ok att betala från antingen Tobias Palmkvist eller Per Thellsén.

Betalning sker antingen genom att man Swishar betalningen till 123 197 9483 alt. betalar in på BG 893-3483, märk betalningen “Skidkurs IK NocOut.se”.

Beroende på vart man jobbar kan man utnyttja sitt friskvårdsbidrag för kursen, maila då vreta.skidkurs@gmail.com och be om kvitto.
Om du var med förra året och har en överenskommelse med Vreta SoMK om överflyttning av avgiften, maila då till Vreta och meddela detta.

Nivåbeskrivning

 • Nybörjare: Har aldrig eller bara någon enstaka gång stått på skidor. Har svårt att hålla balansen även på platt mark.
 • Nästan nybörjare: Klara att hålla balansen men har svårt att hålla ordning på stavar/skidor.
 • Ovan åkare: Klarar att åka på de Östgötska skidspåren men känner sig inte trygga med utrustningen.
 • Van åkare: Kan åka de flesta spår men känner sig inte trygg i svårare passager. Behärskar åkstilarna bra men kan behöva mer teknikträning.
 • Duktig åkare: Behärskar alla typer av banor men har problem i mer avancerade partier. För att ta nästa utvecklingssteg i skidåkningen behöves teknikjustering.
 • Mycket duktig åkare: Har inga problem med banor på mästerskapsnivå vara sig det är uppför eller utförsbackar. Tekniskt finns bara mindre teknikjusteringar att göra.

Frågor?

Om du undrar du över någonting angående kursen så skicka ett mail till Jonas Eriksson & Tobias Palmkvist på skidor@nocout.se