När vi kliver upp ur vattnet på Kvinnoholmen skakar vi båda av kyla. Det är mellan 12 och 14 grader i vattnet och vi har precis klarat av det 1400 meter långa “grissimmet” på Ötillö, tävlingen som även kallas för VM i swimrun.

Fötterna har domnat bort. Det gör det extra svårt att springa på den tekniska stigen. Men det är ett måste för att få upp värmen igen. Vi har bara 2,5 kilometer på oss innan det är dags att hoppa i det kalla vattnet igen. På en energistation strax innan nästa simning häller jag kokhet saft i nacken för att få något varmt på kroppen. I det läget hade det varit värt att få en lättare brännskada. Den efterföljande simningen är bara 60 meter lång och vattnet går bara upp till midjan. Både vi och lagen omkring oss väljer att vada över till nästa ö för att slippa doppa överkroppen.

Vår resa till detta kalla vatten och tuffa utmaning har varit allt annat än rak. Jag, Per Åhlin, och min tävlingspartner Lisa Ring lärde känna varandra genom NocOut för många år sedan. Hösten 2019 åkte vi till pittoreska Rheinsberg utanför Berlin för att delta i Ötillö World Series-tävlingen 1000 Lakes. Det hela var något av ett experiment. Hur långt kunde det räcka att vara det snabbaste mixed-laget på land? Vi hade aldrig tränat eller tävlat i swimrun tillsammans och visste således inte alls hur vi skulle stå oss mot övriga lag.

Experimentet föll väl ut. En kombination av snabblöpt bana, bra form och att många av de vassaste swimrun-teamen inte kom till start gjorde att vi sprang in på en tredjeplats och sedermera belönades med en plats till Ötillö swimrun world championship 2020.

Sedan kom det en pandemi. Vi tränade på, men var hela tiden medvetna om att restriktionerna kunde komma att påverka tävlingen. Mycket riktigt blev 2020 års Ötillö inställt. Den riktiga kallduschen var dock att alla lagen blev av med sina platser och behövde kvala in igen. Efter att ha deppat ett tag kom vi överens om att vi skulle ta oss dit igen på ett eller annat sätt. Den här gången gick det rentav lättare än vad vi hade vågat hoppas på då vi under vintern tilldelades en så kallad ”race directors choice”-plats till 2021 års tävling.

6 september 2021 klockan 06.00. Äntligen går startskottet för Ötillö 2021. 154 lag med deltagare från 20 nationer ger sig iväg för en heldag i Stockholms skärgård. Framför oss har vi cirka 65 kilometer löpning och en mil simning mellan Sandhamn och Utö. Totalt ska vi simma mellan och springa över 24 öar.

Sex minuter senare springer vi i vattnet för dagens första och längsta simning. Vi är väl medvetna om att vi är ett av de svagare simlagen i tävlingen och att vi kommer få ägna resten av dagen åt att springa om andra lag. Känslan i vattnet är ändå att lagen som simmar om oss inte försvinner lika snabbt som vanligt och att vi därmed tycks ha gått framåt som simmare.

1700 meter senare kliver vi upp på en av dagens många hala skärgårdsklippor. Trots att vi har gjort simsträckan bra utifrån våra förutsättningar kan vi konstatera att det endast är en handfull av de 154 lagen som fortfarande är kvar i vattnet bakom oss. Det är givetvis tufft mentalt, men det är nu den stora klättringen börjar. När vi kliver upp ur det kalla “grissimmet” fem timmar senare har vi kört om över 50 lag. Det är desto skönare för huvudet!

Sju timmar in i tävlingen kliver vi upp på Ornö där dagens längsta löpning på cirka 18 kilometer väntar. Mina ben protesterar hejvilt och vi kan inte hålla lika högt tempo som vi hade hoppats på. Trots det springer vi om cirka 15 lag på den långa och jobbiga löpsträckan.

Nu är det nära. Målgången som vi sett fram emot i två års tid närmar sig. Klockan 15.47 kravlar vi oss upp på Utö – The birthplace of swimrun. 3,5 kilometer kvar till målet vid Utö värdshus. Vi växlar några ord med ett brittiskt mixedlag. Det enda jag vill är att de ska springa ifrån oss eftersom jag inte orkar spurta uppför backen upp till värdshuset. Min önskan går i uppfyllelse.

Efter tio timmar och sju minuters springande och simmande korsar vi mållinjen där tävlingsledaren Michael Lemmel, som var med och startade denna tävling i mitten av 00-talet, tar emot oss. Vi slutar på plats 17 av 50 mixedlag och är det 58:e laget av alla startande att springa i mål. Vi är jättenöjda med både tid och placering.

Jag har lyssnat på oändligt många poddar, anekdoter och berättelser om hur swimrunsporten har växt fram de senaste 15 åren. Det handlar om allt från finländarna som vann genom att “simma” på uppblåsbara madrasser som hade formen av Nokia-mobiltelefoner till att lagen under ett par år fick cykla över Ornö på damcyklar med cykelkorg. Detta för att fler lag skulle lyckas fullfölja tävlingen.

Sporten har utvecklats enormt mycket sedan dess och nu för tiden behövs inga cyklar för att genomföra tävlingen. Hur sporten kommer att utvecklas i framtiden är det ingen som vet. Något som däremot står helt klart är att det känns otroligt fint att få korsa denna mållinje och därmed vara en liten, liten del av swimrunhistorien.

Ytterligare läsning hittar du här:

Så tar du dig till Ötillö

Tycker du att det här verkar vara en häftig upplevelse? Det finns många medlemmar i IK NocOut.se som skulle kunna lägga beslag på en av tävlingens 160 platser om man är beredd att lägga manken till.

Direktplats

Ötillö-organisationen har nio kvaltävlingar i åtta olika länder där de två bäst placerade lagen i varje klass erhåller en plats till Ötillö. Om något lag tackar nej går den vidare till nästa lag. Detsamma gäller om någon av lagmedlemmarna redan är kvalificerad för Ötillö. Det är väldigt tuff konkurrens om direktplatserna (ungefär som att ta en plats till Ironman Kona).

Rankingpoäng

Om man har hittat en partner som man trivs bra med och kan tänka sig att tävla mycket med är det klart “lättaste” sättet att ta sig till Ötillö att samla rankingpoäng. Alla Ötillös egna tävlingar ger poäng som man sedan kan registrera på www.swimrunranking.com. Därtill finns det 18 så kallade merit-tävlingar runt om i världen som också ger rankingpoäng. I 2021 års upplaga av Ötillö fanns det 71 rankingplatser. Man registrerar rankingpoängen lagvis och kan alltså inte samla individuella poäng genom att tävla med flera olika partners.

Race directors choice

Det går även att ansöka om en så kallad directors choice-plats. Det innebär att tävlingsledarna väljer ut lag som inte har kvalat in via direktplatser eller rankingpoäng. I 2021 års upplaga av Ötillö delades 21 sådana platser ut.