609 dagar hade hunnit passera sen vi senast hade vårt klubbmästerskap (KM) på 100 meter frisim så det var inte konstigt att vi hade ett stort taggat gäng klubbkompisar vid poolkanten. Likt 2020 så upprepade vi succén och lade detta KM i Ljungsbro simhall. Och likt förra året så hade vi även denna gång fyra heat planerade.

Heat 1 – Gammal är äldst

I det första heatet hade vi den starka kvartetten Claes Ivenborg, Magnus Hoff, Jonas Eriksson och Peter Elfström. Det blev en jämn strid mellan Claes och Magnus om förstaplatsen i heatet. Magnus såg länge ut att gå vinnande ur striden men Claes visade att gammal är äldst och vann till sist med knappt två sekunders marginal. Peter, som för övrigt var den som simmade närmst sin förväntade sluttid, tog ett fint pers.

Heat 2 – Jämnt, jämnare jämnast!

I det efterföljande heatet blev det väldigt tajt om topplaceringarna. Inte mindre än tre simmare satte händerna i betongväggen inom loppet av tre tiondelar. Allra snabbast var Göran Ancker (1:15.81) tätt, med betoning på tätt, följt av Andreas Viborg (1:15.98) och Erik Ernerudh (1:16.09).

Göran hade för övrigt som mål att slå klubbrekordet på 100 meter (långbana) från sin gamla simklubb (Eslövs Simsällskap) … för flickor 10 år. Om han lyckades? Nästan. Rekordet lyder 1:15.26 så det innebar några tiondelar på fel sida. Vi håller dock tummarna för att Göran ska lyckas framöver.

Heat 3 – Nybliven 30-åringen försvarar guldet

Prispallen för damer på KM på 100m frisim 13 november 2021 i Ljungsbro simhall. Från vänster Jessica Sylvan, Frida Nikesjö och Emma Hektor. Foto: Andreas Fröberg

I det näst sista heatet var det dags för tjejerna att hoppa i bassängen. Innan lördagens KM var det endast två tjejer föranmälda men när väl starten gick stod det totalt fem på startpallen. När loppet väl var igång så var det tidigt klart att den nyblivna 30-åringen Frida Nikesjö (tidigare Starck Härlin) skulle upprepa förra årets bedrift och återigen plocka ett KM-guld. Frida sluttid, 1:10.21 hade för övrigt räckt till en femteplats bland herrarna. Imponerande! Bakom henne blev det en tuff batalj mellan Emma Hektor och Jessica Sylvan om silverpengen. Med sju tiondelars marginal blev det till sist Jessica som drog det längsta stråt. Jessica som för övrigt var en av dem som anmälde sig i sista stund. Tänk så det kan sluta. Från att inte ens vilja köra till att plocka en fin andraplats.

Heat 4 – Christian vann igen

Prispallen för herrar på KM på 100m frisim 13 november 2021 i Ljungsbro simhall. Från vänster Daniel Eliasson, Christian Slettebo och Erik Fall. Foto: Andreas Fröberg

Till sist var det äntligen dags för det avslutande heatet. Sex stycken herrar stod redo på startpallen för att kampas om de ädlaste valörerna. Likt damsidan så fick vi även en klar (om inte med lika stor marginal) och samma segrare som 2020 på herrsidan. Christian Slettebo tog tidigt initiativet och simmade hem guldmyntet. Bakom honom kämpade trion Daniel Eliasson, Erik Fall och och Johan Nikesjö om de två platserna bredvid Christian på pallen. När väl 100 meter var simmade så visade det sig att Daniel var något starkare och tog andraplatsen med Erik plockade den åtråvärda tredjeplatsen.

Summering – Kaffe och en östtysk

Efter avslutad prisutdelning där Beans in Cup med Claes Ivenborg i spetsen sponsrade med ett paket kaffe till de som nådde pallen så var det dags för vanlig simträning. Det som skiljde sig mot tidigare lördagar var att alla banor simmade ett gemensamt pass med den avslutande Östtysken. 10×100 meter med starttid 3 minuter fördelat på 25 meter stenhårt och tio sekunder vila, 50 meter ännu hårdare med tio sekunders vila och sen avslutande 25 meter hårdare än hårdast. Ett väldigt härligt sätt att avsluta en morgon i simningens tecken.

Avslutningsvis vill vi passa på att tacka er alla som dök upp (och i) för en trevlig lördag morgon i Ljungsbro simhall. Tack även till er alla som hjälpte till med att förbereda banorna, vara tidigare och världens bästa hejarklack. Nästa klubbmästerskap, tillika årets sista, är KM på 1500 meter och går av stapeln den 24 november i Campushallen. Vi hoppas att vi ses där!

Resultatlista

Damer

Placering Namn Tid
1 Frida Nikesjö 1:10.21
2 Jessica Sylvan 1:26.98
3 Emma Hektor 1:27.68
4 Linnea Neckman 1:36.14
5 Louise Svensson 1:52.04

Herrar

Placering Namn Tid
1 Christian Slettebo 1:01.33
2 Daniel Eliasson 1:06.79
3 Erik Fall 1:07.28
4 Johan Nikesjö 1:08.09
5 Thomas Karlsson 1:11.18
6 Tomas Hektor 1:12.41
7 Göran Ancker 1:15.81
8 Andreas Viborg 1:15.98
9 Erik Ernerudh 1:16.09
10 Fredrik Sylvan 1:19.09
11 Claes Ivenborg 1:22.01
12 Christer Persson 1:22.25
13 Magnus Hoff 1:23.81
14 Jonas Eriksson 1:32.11
15 Peter Elfström 1:49.70