Håkan Wettergren har testat det mesta inom konditions- och styrketräning. Kanske var det därför inte helt oväntat att just han skulle fastna för Hyrox när tävlingsformen kom till Sverige. Nu hoppas han att fler klubbkompisar får upp ögonen för den snabbt växande sporten.

Det är inte första gången som Håkan Wettergren är en pionjär i idrottssammanhang. Det var till exempel inte alltför många svenskar som hade genomfört en full ironmandistans när han 1998 tog sig igenom Järnmannen i Kalmar, som tävlingen då hette. 

26 år senare är han fortfarande en aktiv atlet som fortsätter att utvecklas – den här gången inom den relativt nya sporten Hyrox. Det går dessutom riktigt bra. På en tävling i Köpenhamn i mars slutade han på tredje plats i sin åldersklass.

– Det är en ung sport och tjuvstartar man innan den stora massan får upp ögonen ser kanske resultaten bättre ut än vad det är. Antalet personer med löpbakgrund som även tränar på gym och som är i min ålder är ju lite begränsat, säger han blygsamt.

Håkan Wettergren under en Hyrox-tävling i Köpenhamn.

Hyrox lanserades i Tyskland 2017 och spred sig sedan snabbt över världen. 2023 arrangerades det lopp i över 30 olika städer runtom i världen. I Sverige har det arrangerats tre tävlingar; Stockholm i mars 2023, Malmö i augusti 2023 och under Fitnessfestivalen i Stockholm i december 2023.

Tävlingen börjar med en kilometer löpning följt av en crossfit-aktivitet. Detta upprepas åtta gånger. Totalt blir det alltså åtta kilometer löpning och åtta crossfit-aktiviteter i form av skierg, sledge push, sledge pull, burpee broad jumps, rowing, farmers carry, sandbag lounges och wallballs.

– Allt mäts under tävlingarna. All löpning, alla stationer, tider mellan stationer och så vidare. Så det är enkelt att utvärdera loppet och prestationerna. Jag är väldigt jämn både mellan löpning och styrka och mellan de olika stationerna. Min absolut bästa gren i Köpenhamn var att springa 200 meter med två 24 kilo tunga kettlebells. Sämst var 100 wallballs som var sista stationen. Då ska man kasta en sex kilo tung boll tre meter upp på en tavla och göra ett knäböj däremellan.

Hur gör den som är nyfiken på sporten för att komma igång?

– På Youtube finns det hur mycket som helst om sporten. I Linköping finns det flera gym och crossfit-anläggningar som har all utrustning. Det bästa är nog att anmäla sig till en tävling och sedan ta konsekvenserna av det. Så som det ofta blir när man anmäler sig till en tävling.

Är det en sport som passar konditionsidrottare?

– Oh, ja! Hälften av tävlingstiden är ju ren löpning. Man får dessutom väldigt mycket mjölksyra på stationerna som man sedan måste springa med. 

Vilken bakgrund brukar utövarna ha? 

– Från början hade de bästa i världen crossfit-bakrund. Men eftersom löpning är en så stor del smyger det in atleter från andra sporter som exempelvis OCR (obstacle course racing). Dessutom lägger de som kommer från crossfit in väldigt mycket löpning i sin träning numera. Grundtanken är att just kombinera funktionell styrka med konditionsträning. 

– Sedan ska man komma ihåg att allt inte är tävling. Jag tycker att den stora grejen är att man blir allsidigt tränad och att arrangemangen både blir sociala och publikvänliga. Detta eftersom man kan gå nära alla stationer och heja på sina vänner och att löpningen sker på en rundbana runt alla stationer. Det är en stor charm med sporten. I Köpenhamn var vi ett antal deltagare från Linköping varav flera med NocOut-bakgrund. Bland annat paret Wibergs som kvalat in till VM de två senaste åren i klassen mix double.