Bästa tipsen för att komma topp fem i sitt första Vansbro 10k? Simma med NocOut några gånger i veckan, åk upp med rutinerade klubbkompisar och lägg dig bakom ett par fötter i storlek 47.

Fredrik Sylvan blev medlem i IK NocOut.se för sex år sedan efter att hans fru Jessica hade dragit med honom på swimrun. Sedan dess har han varit en flitig deltagare på klubbens organiserade pass i Ljungsbro simhall på måndagar och lördagar samt på paddelpassen i Tinnerbäcksbadet varje torsdagsmorgon 

– Jag var elitaktiv i kanotracing i unga år. De senaste 25 åren har jag varit en glad motionär som tränar för att må bra, säger han.

Efter att ha simmat den 3 km långa Vansbrosimningen för ett par år sedan valde han i år att höja ribban ett antal nivåer och anmäla sig till det 10 km långa Vansbro 10k som som startar vid Flögforsen norr om Vansbro och slutar vid Vansbrosimningens klassiska målområde. Han åkte upp med fem klubbkompisar som han även har tränat med mycket under året. Fyra av dem hade simmat loppet tidigare, bland annat Göran Ancker som genomfört samtliga Vansbro 10k.

– Det var lite jobbigt att förlika sig med tanken på att simma 10 km eftersom jag inte har varit i närheten av den distansen tidigare, men samtidigt har det varit kul med ett mål att sikta på. Det kändes dessutom som att jag var i trygga händer när jag kunde haka på veteranernas proffsiga upplägg.

NocOut-medlemmar inför start i Vansbro 10k.

NocOut-medlemmar inför start i Vansbro 10k.

Fredrik Sylvan och övriga deltagare fick en flygande start av loppet då det i början var relativt stark medström i det 19-gradiga vattnet. Vid den första av fyra energidepåer kom han ikapp Marcus Lundin från Linköpingsklubben Team Fillinge Ultra. Det kom att ha avgörande betydelse för Fredriks upplevelse av loppet.

– Från den första energidepån till den sista låg jag klistrad vid Marcus 47:or. Jag fick en fantastisk resa i 6 km när jag kunde surfa bakom honom! När 1,6 km återstod kände jag mig hyfsat pigg och tryckte på lite. Den sista kilometern går i motströms och det kändes som att den aldrig skulle ta slut, men jag lyckades ta mig i mål.

Han tog sig dessutom i mål på en riktigt bra tid. 2:45:19 innebar att han kom på femte plats i motionsklassen och på 30:e plats av samtliga herrar i loppet.

– Jag hade siktat på att komma under tre timmar. Flåset i nacken från klubbkompisarna under hela loppet pressade upp mig i resultatlistan.

Hur har du tränat för att bli bra på att simma så långt?

– NocOut erbjuder många organiserade simpass för alla nivåer. Under vintern har vi haft förmånen att ha Pontus Forsberg på plats i Ljungsbro som har hjälpt alla att hitta bättre teknik och utvecklas som simmare.

Vad blir nästa utmaning?

– Min fru Jessica och jag siktar på att simma 33,3 km över fyra dagar i Kroatien i vår. Sedan kommer jag att simma Vansbro 10k igen. Jag kan rekommendera alla NocOut:are att anmäla sig och hänga på!