När tävlingssäsongen går mot sitt slut* drar vi igång våra distanspass igen! Denna säsong kommer vi att ha ett liknande upplägg som tidigare, men med lite variation.

Period

Passen startar första helgen i oktober, och pågår till och med slutet av april. Upplägget är periodiserat där vi under fyra veckor ökar träningstiden, för att den femte veckan börjar om igen. Den kortaste veckan kan alltså vara lämplig om man vill prova att springa i en snabbare fartgrupp.

Upplägg

Lördag

På lördagar startar passen 09:00, och vi kommer att ha två pass: tröskel/backe respektive 7:00.

  • Tröskel/backe: Tidigare år har vi haft tröskelpass på lördagar. Denna säsong kommer vi att växla mellan tröskel och backe varannan vecka. På tröskelpassen springer vi längre intervaller (exempelvis 8*5 minuter) i en fart kring mjölksyratröskeln. På backpassen fokuserar vi istället på olika aspekter av backlöpning.
  • 7:00: denna grupp håller ett tempo på 7 minuter per km, och springer sträckor från 8 till 13 km beroende på vecka.

Söndag

På söndagar startar passen kl 10:00, och vi kommer att ha två distansgrupper, 5:30 respektive 6:00/6:20.

  • 5:30: denna grupp håller ett tempo på 5:30 minuter per km, och springer sträckor från 17 till 23 km beroende på vecka.
  • 7:00: denna grupp håller ett tempo på 6:00/6:20 minuter per km (beroende på ledare), och springer sträckor från 16 till 21 km beroende på vecka.

Special

Utöver dessa ordinarie pass hoppas vi planera in specialpass, exempelvis maratonintervaller, lång-långpass, distans med fartökning, med mera. Vi planerar också för nyårslöpning som en bra start på nyårsafton.

Ledare

Inget av dessa pass går att genomföra utan våra ledare! Om du vill bli ledare, säg till Anna Dahl Olvenius eller Henric Fröberg, eller mejla lopning@nocout.se. För nya ledare finns det mycket erfarenhet i gruppen och färdiga pass, för den som vill. Om du vill hålla i en annan fartgrupp, eller ett annat upplägg än det vi beskrivit ovan, går det självklart bra – det viktigaste är att du kan hålla en jämn fart och ta hand om gruppen.

* Glöm inte terräng-KM den 26:e oktober!