När

18 april, 2023    
17:30 - 19:00

Var

Event Type

Äntligen har det blivit varmare ute ljusare om kvällarna. Detta innebär att vi nu inleder första steget av triathlonsäsongen genom att köra duathlon. Helt enkelt triathlon fast utan simningen.

Denna tisdag är det säsongspremiär för duathlonträningen. Vi kommer under kommande tre tisdagar köra cykel- samt löpträning för att komma i god form till vårt klubbmästerskap i duathlon som går av stapeln den 9 maj. Därefter håller vi tummarna för att vattentemperaturen blivit tillräckligt hög för att åtminstone simma några tiotalet meter i någon insjö.

Veckans pass

Kort sammanfattat så är det här det viktigaste du behöver veta:

Vill du veta mer så kommer här lite mer detaljerad information. Denna vecka håller vi som sagt till i Linköpings södra delar. Rättare sagt i Harvestad. Denna vecka kommer vi ha ett litet större nybörjarfokus där vi går igenom alla momenten steg för steg och vad man bör samt ska tänka på.

Efter genomgången kommer vi att köra följande enkla upplägg. Vi ska totalt köra tre repetitioner utav löp, cykel och löp på nedanstående banor. Mellan varje repetition kör vi några minuter för återhämtning. Som vanligt är det möjligt att anpassa efter dina egna förutsättningar. Vill du köra lite kortare på några utav delarna så gör du det.

Banan

Cyklingen kommer ske på nedanstående väg, ”gamla Brokindsleden” kan vi kalla den. En tur och retur-resa är cirka 3.5 kilometer.

Springa kommer vi göra på gång- och cykelbanan längst med ”gamla Brokindsleden”. Denna sträcka fram och tillbaka är ungefär 1.3 kilometer.

Vad behöver man?

Vi kan börja med det viktigaste. En hjälm. Denna ska du ha på huvudet under tiden som du cyklar (behövs inte på löpningen). Utöver det så behöver man en cykel och ett par löparskor samt såklart träningskläder. En bra grej att ha med sig är även lite vatten. Utöver det så kommer man långt med vilja och lite pannben.

Vad är duathlon?

Som vi varit inne på i texten här ovan så är duathlon samma sak som triathlon fast simningen ersätts av löpning. På duathlontävlingar kör man alltså då löpning följt av cykling och därefter löpning igen. Distanserna kan variera men oftast brukar det vara 5 kilometer löpning först, 20 kilometer på sadeln och till sist 2.5 kilometer i löparskorna. Det är en rolig träningsform där man får träna på att växla men även springa innan och efter en cykeltur. Det brukar kännas.

Vem är duathlon för?

Likt triathlon så är det för alla. En fördel, som många brukar se det, är att man inte behöver simma. Vilket borde göra det intressant för fler. Och som redan nämnt behöver man endast ha en hjälm, cykel och löparskor för att kunna praktisera triathlon. Vilken typ av cykel spelar egentligen ingen större roll (även om det med fördel är enklare med en racer).

Likt alla andra pass så är det öppet för alla oavsett ens ambitionsnivå eller om man är nybörjare eller erfaren. Passet går att anpassa efter ens egna förutsättningar. Vi gör det här för att vi tycker det är kul. Kom ihåg det!