Ja, nu är den verkligen här. Underbara, härliga höst! Finns det nått vackrare än gulröda löv mot en klarblå himmel? Att fortfarande kunna njuta av löppass i korta tights, men kanske sätta på sig en långärmad tröja. Krispig, klar höstluft som är så lätt att andas. Mörka kvällar, och mornar, när reflexvästen åker på, och man kan njuta i soffan med en stor kopp varm te och tända ljus efter ett ruggigt pass i regnet.

004   008  015   013    012    016

Men när jag tänker efter så älskar jag alla årstider då naturen skiftar och byter kostym. Jag är nog den mest optimala nordbo man kan tänka sig. Jag fullkomligt älskar alla årstider. Varje gång naturen slår om blir jag lika fascinerad och njuter till fullo. Och det bästa av allt är att man som löpare verkligen får uppleva allt detta på nära håll.

Snart är vintern här. Och visst är det härligt när man kan ta fram sina tjocka vantar och pulsa i snön under löppassen. Jag tillhör inte dom som kryper in när vintern kommer. Undviker löpbandet i största möjliga mån. Halva nöjet med löpningen är ju den friska luften och att få vara ute i naturen. Klara, kalla dagar. Dubbade skor på fötterna och ordentligt med kläder, sedan är man rustad för långa njutningsfulla pass även på vintern. Och möjligheten att varva grundträningen med några pass på längdskidor är ju heller aldrig fel.

006     007    007    003    004    092

Men när väl våren äntligen är i antågande, ja då är det den som är det vackraste man kan tänka sig! Underbar grönska med vårblommor som tittar fram. De dubbade skorna förpassas in i garderoben och den lätta löpningen börja infinna sig. Träd som slår om från kala bruna kvistar, till lummiga gröna buskar. Vinterns varma kläder åker av, ett efter ett och dessutom börjar alla roliga löplopp dra igång igen. Och nu kan man även plocka fram cykeln och byta den alternativa träningen på längdskidor till några cykelpass.

001   023    010   003   006   012

Men sommaren då. Ja, visst är den härlig när den kommer. Varmt, soligt, semester. Löprundorna blir lätta i minimalt med kläder och kan avslutas med uppfriskande bad i sjön. Frukost ute på altanen efter morgonjogg i solljus, trots att den var tidig. Och alternativträningen går lätt att utföra med ett underbart openwaterpass iklädd våtdräkten.

097   079   015   017   013   041   063   017

 

Så vilket är den bästa årstiden? Ingen aning, jag är glad att jag inte behöver välja.

022            bild2                                    010            015