Du har säkert redan hört hur effektiv intervallträning är!? Världseliten inom både kort- och långdistanslöpare har nästan alltid olika typer av intervallträning som en vanlig del av sin träningsvecka. För oss vardagsmotionärer är intervaller ett lysande sätt att få både bättre kondition men självklart också om du vill utmana och lära dig att springa snabbare. Att det också är riktigt skoj är en ren bonus!

Heliga onsdagar

Onsdagskvällar är för NocOutare vad julafton är för barn. Visst kan väntan kännas lång till nästa onsdag men när väl klockan slagit halv åtta så kör vi. En vanlig onsdag är vi långt över 100 personer som kör den onsdagskvällens temapass. Varje vecka har nämligen ett eget tema med olika syften och mål för dig som vill få effektivare löpträning. 

NocOuts onsdagsintervaller är ett bra pass för dig som inte sprungit med oss tidigare. Varje pass går att anpassa och skala för alla personer oavsett om vad dina ambitioner är. Du kommer också märka att intervaller är extra kul att springa ihop med andra. Via den här länken kommer du till vår passbank där olika typer av vanliga intervallpass finns beskrivna och där du får bra tips för hur du maxar just ditt pass.

Vi har delat in året i två delar. En period när vi springer ute, ofta från mitten av april till slutet av september. Då är vi på Campusarenan eller Friidrottsarenan Campus Valla som den egentligen heter och deras 400 metersbana. Under perioden från början av oktober till mitten av april så är våra intervallpas inomhus i Campushallen. Båda arenorna ligger granne med varandra och mellan Vallastaden och Campus Valla. 

Ny på intervaller? 

Varje onsdag året runt och exakt kl. 19:30 kör vi igång. Vi börjar med en kort genomgång av dagens pass. Dessa pass finns beskrivna i aktuell aktivitet (se ”På gång”). Via den här länken kommer du till vår passbank där olika typer av vanliga intervallpass finns beskrivna och där du får bra tips för hur du maxar just ditt pass.

Det finns en värd som tar hand om- och hjälper nya medlemmar som ännu inte varit med på några intervaller. Varje vecka brukar vi ha minst 2-3 personer som inte varit med tidigare. Du som ännu inte blivit medlem är varmt välkommen att testa ett eller två pass innan du blir medlem. Några onsdagar är vikta för klubbmästerskap men oftast är det olika typer av intervallpass.

Man behöver inte ha sprungit intervaller innan eller vara snabb för att det skall fungera. Av de 1000-tal löpare som testat intervallerna med oss hitintills har alla klarat av dem. En vanlig onsdag så har vi en stor bredd av löpare. Det finns de som springer 5 km på 40 minuter eller mer men också de som springer milen på 35 minuter. Just denna bredd och att alla hellre tävlar i vem som har roligast än i hastighet är nog en av förklaringarna till varför onsdagsintervallerna är klubbens populäraste pass. 

Information inför varje pass publiceras här på klubbens webbsida och på vår Facebooksida några dagar före passet. Läs gärna dessa och fundera på ditt upplägg. Första gången kanske vissa saker låter krångligt men väl på plats brukar pusselbitarna falla på plats. 

Vad mer är bra att veta? En vattenflaska och kanske en handduk kan vara bra att ha med. När vi springer inomhus så är det tillåtet att springa i löparskor som du använder utomhus (men se gärna till att de fria från lera och liknande). Du måste inte ha någon löpar/träningsklocka men om du har en så är det smart att ta med den. Du kommer snabbt och redan efter några onsdagar märka att du vill hålla koll på dina varvtider. För att ett typiskt intervallpass ska ge maximal träningseffekt så menar många att man ska hålla samma hastighet/tempo första varvet och fram till sista passet (kan variera beroende på typ av pass). Det kan innebära att man får hålla igen en gnutta första varvet och sedan använda allt pannben som går att uppbringa under sista varvet. Det är inte meningen att man ska gå ut stenhårt och inte ha kraft kvar att genomföra de sista 20% av passet. Vår intervallvärd berättar gärna mer.  

Ansvarig för intervallpassen är Henric Fröberg & Anna Dahl Olvenius.